Hujan di Ora

Hujan di Ora

Melanjutkan niat baik untuk rajin menulis di blog yang lama terbengkalai ini, sekarang saya mau cerita soal perjalanan ke Ora. Masih dalam rangka annual birthday getaway, kali ini tujuannya semakin ke timur. Kalo di tahun sebelumnya “Cuma” sampe tengah-tengah di Komodo, kali ini kita ke Maluku! *YAAAAAY!*

Tetap ditemenin oleh my best friend, my yes woman, yang iya ajah kalo urusannya diajak jalan-jalan. Tetep nggak sempet ngurus itinerary, saya dan dia sama aja sibuk nya. Akhirnya kita memutuskan buat make jasa Kakaban Trip (LAGI!!!) beberapa minggu sebelum rencana berangkat. Sebenernya pengen ke Ora nya pas bener-bener ulangtahun saya banget tapi apalah daya karena ada training di Bali paaaaaas lagi ulangtahun, terpaksa deh ulangtahunan di Bali.. *grin*

Akhirnya baru bisa jalan ke Ora sekitar 2 minggu abis ulangtahun benerannya. Berangkat naik Garuda tanggal 23 Maret 2016 tengah malem! Super excited because it was my first red eye flight. Tengah malem sampe bandara, bawa bantal dan muka yang udah dipakein night cream. Hahahahahaha. Berdasarkan schedule nya, kita bakal transit di Makassar sekitar 1 jam sebelum terus ke Ambon. Mungkin karena terlalu giddy dan excited, sampe di pesawat ga bisa tiduuuur. Jadi lah nonton Casablanca di pesawat “Kiss me. Kiss me as if it were the last time” *cue: “aaaaaawwwwhhhh” sound*.

Sampe di Bandara Pattimura Ambon jam 7 pagi (mind the 2 hours difference between Jakarta time and Ambon yah) dan team yang jemput dari Kakaban udah standby. Kebetulan 2 orang lagi yang bakal ke Ora bareng kita udah landing duluan. Sarapan dulu! Diajak makan nasi kuning. Jaoh-jaoh sampe Ambon makannya nasi kuning juga yah but according to them it is one of the favorite breakfast menu for Ambonese. Enak!

Kelar makan nasi kuning, kita langsung jalan ke pelabuhan Amahai – Masohi buat ngejar ferry ke Pulau Seram. As you might be aware of, Maluku ini adalah provinsi kepulauan dan ibu kotanya terletak di Pulau Ambon. Nah, tempat yang kita tuju, Ora Beach ini adanya di Pulau Seram, jadi kita naik ferry dari Pulau Ambon ke Pulau Seram. Hal pertama yang saya notice pas lagi mau naik ferry nya adalah, kapal nya masih baru! Kondisinya masih bagus lah itungannya, tapiiiii sayang banget ajah belom ada system yang baik yang ngatur orang-orang buat naik turun, jadinya masih umpel-umpelan dan desak-desakan. Anywaaaays, setelah naik ke ferry nya, hal selanjutnya yang saya notice adalah, Cuma ada SATU pintu buat ferry segede itu. Can’t remember the actual capacity of the ferry, tapi bukan ferry yang gede banget buat nyebrang Merak – Bakauheni, tapi lebih gede dari kapal dari Marina Ancol – Pulau Seribu. Silahkan dibayangin sendiri gedenya seberapa. Intinya, kalo sampe (amit-amit jabang bayi, knock on wood) itu ferry kenapa-kenapa dan pintu keluar nya Cuma satu itu, saya ga bakal selamet kayanya menuju pintu saingan ama ibu-bu dan bapak-bapak penuh semangat disana. Ferry nya di schedule in buat jalan jam 8 pagi tapi akhirnya baru jalan sekitar jam 9 an. Not much to do and see in the ferry, dan mengingat di pesawat ga bisa tidur semaleman, akhirnya saya tidur sepanjang jalan.

Sampe di Seram sekitar jam 12 siang, lanjut cuss makan siang. Again, since everything has been pre arranged by Kakaban Trip, saya nggak inget nama restoran nya juga. Kelar makan jam 1 an, kita lanjut jalan lagi menuju Desa Saleman, Kecamatan Seram Utara Barat, Kabupaten Maluku Tengah. Perjalanan dari pusat kota ke Desa Saleman nya lumayan juga, makan waktu sekitar 3 jam an. Dua jam pertama, perjalanannya lancar-lancar aja, pemandangannya ijooooo sepanjang jalan dan langitnya biru baguuuuus banget dengan awan-awan putih gede-gede. Masuk jam terakhir perjalanan kita menuju Desa Saleman, jalannya mulai jelek, belom di aspal dan agak berlumpur. Kiri-kanan hutan semua! Mulai berasa kek adventurous banget kalo jalanannya begini sih daaaaan mulai gerimis. By the time kita sampe di Desa Saleman jam 4 sore, hujan ajah dong sodara-sodara. Secara kita tetep harus naik buat sekitar 10 – 15 menitan menuju resort nya, jadi terpaksa harus nunggu hujan reda dulu. Saatnya ngopi dan berdoa yang khusyuk biar hujannya reda. Fix, iman agak kurang. Walaupun udah doa, hujan nya masih belom berhenti walaupun udah agak reda dikit. Langsung jalan ke resort!

Jadiiii, the infamous Ora Beach Eco Resort itu Cuma ada 6 atau 7 over water villa dan semuanya biasanya udah full book 2-3 bulan sebelumnya. As mentioned above, kita baru confirm rencana kesini 2-3 minggu sebelumnya jadi nggak mungkin kebagian tempat di Ora Bech Eco Resort nya. Kita diinepin persis di seberang Ora Beach Eco Resort di bungalow punyanya penduduk local, namanya Kakatoa Sea Bungalow. No worries, kalo mau ke Ora Cuma tinggal nyebrang naik boat, ga sampe 5 menit juga sampe dan nggak dilarang kok. Tapi yah, emang eco resort nya itu keliatan cakep. Mental note, ntar kalo mau romantic getaway baru kesana deh. Hahahahhahahahhahaha..

Sampe di Kakatoa, mereka Cuma punya 2 villa over the water (lagi bangun 1 lagi keknya). It was decent but do not expect anything luxurious yah. It is not! Kalo mau yang lux, pesen 3 bulan sebelumnya di Ora Beach Eco Resort. Buat saya yang ga terlalu picky urusan akomodasi, semuanya sih baik-baik aja. Tapi kalo kamu adalah orang yang punya issue dengan hygiene toilet, saran saya coba cari tempat nginep yang lain. Kita nginep di villa yang lebih deket ke darat, kunci pintu nya agak seret, dan pintu ke porch nya ga bisa dikunci. It was not an issue for us though. Intinya sangat disayangkan bungalow nya kurang di maintain dengan baik. That’s all, could be better. By the time kita keluar ke porch, the view is beautiful! Masih agak cloudy tapi coba bayangin green-blue-ish water, green hills right in front of you and misty sky. Could be better kalo ga ujan sih, but still it was pretty awesome. Istirahat, foto-foto di teras kamar, trus bersih-bersih. Makan malam! Oh soal makanan, mostly bakal sea food yah, secara that’s what nature provides around here! The fishes are fresh, hence, everything is soooo damn good!

Day 1, udah abis di perjalanan menuju kesana. Jauh? Iya. Cape? Iya. Bagus? So far so good. Nyesel? Definitely not! Can’t wait for tomorrow!

Day 2

Hari ini plan nya adalah snorkeling-snorkeling an. Tujuan utama nya adalah sekitaran daerah Pulau Tujuh. Tapiiiiiii, hujan kemaren masih nyisa sampe pagi ini ternyata. Agak-agak gerimis sih, tapi kita tetep jalan dengan semangat ’45. Ternyata semangat aja nggak cukup. If mother nature wants it rain, it rains. Hujaaaaaan! Ombak agak bergelora kalo udah hujan, akhirny kita minggir dulu ke salah satu pulau yang mana kita bakal snorkeling disana juga. Namanya Pulau Isa’u. Nah, sambil neduh di Pulau Isa’u ini, bisa deh tuh posting-posting dikit. Lokasinya seberangan banget ama BTS nya Telkomsel, jadi sinyal LANCAR JAYA!!! Hujan reda, snorkeling yuk! Another unfortunate event. Underwater case xiaom yi saya leaking. Jadi ga bisa dipake dalem aer lama-lam, Cuma sempet snap beberapa foto, tapi itu beneran KEREN!!! Corals nya masih padet banget, gede-gede, sehat (keliahatannya dari mata awam saya), ikannya banyak! Kelar snorkeling, langsung yang komen ke guide nya kalo itu keren banget! Eh guide nya bilang kalo tu biasa aja, spot yang abis ini jauh lebih keren. WHAAAAAAT??? Okay! Buru-buru lunch dan ga sabar buat menuju spot berikutnya. Kita menuju ke daerah Pulau Tujuh. He was not joking. Bahkan dari atas boat aja, saya udah bisa ngeliat cakep nya koral-koral yang ada di bawah. Duh gustiiiiii, gemes! Tetep dengan masalah underwater case yang sama, Cuma bisa snap beberapa foto sebelum underwater housing nya mulai kemasukan air. Tap itu beneran KEREEEEEEN! Jenis corals nya lebih macem-macem, warna-warni nya bagus, ikan nya banyak, ah udah lah. Udah ga tau lagi sih mau ngomong apa. Tapi please, hai-hati yah snorkeling disana. Soalnya beberapa spot cetek banget jadi kalo kamu ga hati-hati bisa nyerempet dan matahin corals. Tumbuhnya lamaaaaaaa, took them years to grow few centimeters, so if your swimming skill is not too good or you want to have  long time hovering around, just use your life jacket. Santai ngapung-ngapung. Jangan dipegang atau dipatahin yah. Be a responsible tourist, please!

Buat yang jago free dive, you’ll love it there, paling Cuma 5 meteran lah udah sampe di deket si corals nya.

That’s the end of Day 2! Malem nya abis mandi dan makan, kita main-main ke Ora Beach buat minum-minum santai disana. Too bad they didn’t serve ice cold beer, that will be perfect!

Day 3

Akhirnya cuaca cerah!!! We don’t have much time, soalnya harus ngejar ferry sore. Jadi pagi-pagi banget langusng menuju ke spot-spot buat foto. Sempet nyobain loncat dari  tebing juga. Jangan ngebayangin tebing yang gimana yah. Paling Cuma 2 meteran lah tingginya. Ngeliat dari boat sih keliatannya segitu doang. Hemmmmmmm.. Cobain naik dulu, baru ngomong. Hahahahahahhahahah.. Moment penentuannya itu adalah waktu kamu udah sampe di spot buat loncat nya, you’re on the edge and ready to jump, that’s when you’ll think. Hahahahhahahaha! Njir! Tinggi juga yak! Tapiiii kalo udah loncat sekali, bakal pengen lagi! Well at least I did! Kalo bisa 3x, 3x deh tuh.

Kelar loncat-loncatan, kita mampir ke semacam gua / celah di tebing gitu. Buat bisa masuk kesana harus agak nyelam dikit, tapi begitu udh sampe disana, keren sih. Crystal clear water combined with dark and rough cave.

Done with the cave, we stop by Ora Beach to kill time dan foto-foto di pantai nya yang terkenal itu. Mumpung cuacanya ceraaaaaah! Finally we are blessed! Foto-foto di kano yang keliatan melayang saking jernih nya air nya. Berenang sama school of fishes di deket jetty. Loncat-loncat dari jetty (masih kebawa euphoria loncat-loncat), dan berenang ada disana. It’s like your private own swimming pool with killer view.

Ga bisa lama-lama! Harus packing dan ngejar ferry buat balik ke Ambon! Jam 12 an jalan dari Kakatoa, hujan lagi ajah dooooooong dan kali ini ombak nya ikutan semangat banget kek ujannya. Untung ga ampe kenapa-kenapa dan Cuma 15 menitan nyebrang nya. Sampe Pelabuhan Waipirit hampir jam 3 sore, hampir telat naik ferry, but we made it!

Sampe di Pelabuhan Hunimua Ambon hampir jam 7 dan sunset sky nya bener-bener cantik! First the sky was on fire! Jingga membara, setelah itu fade out ke warna-warna pastel cantik yang minta diliatin ga abis-abis nya. Sebelum balik ke hotel, kita cari makan malam duluuuu. Kalo lagi ke Ambon, harus banget nyobain ikan bumbu kuning nya, ENAAAAAK!!! Dan mumpung lagi disini, kita juga nyobain papeda, staple nya masyarakat Ambon dan Papua sebelum nasi jadi barang umum disini. Unlike nasi yang sebenernya manis, papeda ini tawar dan tekstur nya agak kaya jelly slimy gitu. Dimakan ama kuah ikan bumbu kuning, tinggal di slurup ajah, ga perlu kunyah-kunyah lagi. I don’t really like it but it was a nice experience! Tapi maaf, saya tetep lupa nama restoran nya.

BTW, pas kita sampe di Ambon itu lagi Paskah dan di sepanjang jalan, kita ngeliat salib dikalungin scarf ungu dii tiap beberapa meter. Neighbourhood pada ngedekor daerah nya, kek 17 an gitu tapi tema nya Paskah. Beautiful! Glad we are there at the right time to see this ourselves

Day 4

Our last day! Check out pagi-pagi, cari oleh-oleh dulu trus kita mau ke beberapa tempat sebelum terbang balik ke Jakarta jam 2.40 siang.

First stop, Pintu Kota. Jadi ini kaya semacam tebing yang bolong gitu. Kenapa dinamain Pintu Kota? Karena bentuk nya kaya pintu, as simple as that. Hahahahahahahahhaha. Kalo mau kesini, mending pake sandal yang sole nya karet yah kalo ga licin pas lagi turun-turun ke bawah nya. Dari tempat parkir mobil, olahraga dikit turun tangga, barulah sampe ke Pintu Kota nya. Foto-foto bentar, trus cuss nyari oleh-oleh. Ada satu oleh-oleh yang laku keras di anak kantor, namanya Sagu Keju Kenari. Ini beneran enak! Saya nyesel ga beli banyakan.

Next, kita ke monumen Martha Christina Tiahahu. Patung setinggi 8 meter ini menggambarkan Christina Martha Tiahahu berdiri memegang tombak menghadap Laut Banda dimana beliau meninggal dunia dan dimakamkan tahun 1818. Beautiful statue and beautiful view from the monument. You’ll get to see the city of Ambon, Banda Sea and the beautiful sky! Katanya kalo malam disini tempat ngumpul happening nya anak-anak muda Ambon. Hmmm, maybe for my next visit i’ll stop by at night.

That’s it! Off we go to the airport, mampir bentar buat foto di tulisan “Ambon City of Music” yang buat foto disana effort nya besar dan niat banget lah pokoknya.

Jalan-jalan ke Ora Cuma 4 hari itu banyak capek nya emang. Tapi nyesel kah saya kesana? Nggak SAMA SEKALI! Beautiful place, ketemu orang-orang baik di sepanjang jalan, ngobrol dan broadening your horizon.

Setelah ngeliat bagusnya underwater di Komodo di tahun sebelumya dan Ora di tahun ini, dan menyadari how much i’ve missed out, akhirnya saya memutuskan buat ngambil license diving tahun ini! Another story for another post.

Saya punya cita-cita buat muterin dan ngeliat negara saya sendiri dulu, jad ketika nanti saya travelling dan ketemu orang-orang dari negara lain, saya bisa dengan bangga bilang, saya dari Indonesia! Negara saya cantik sekali! Let me show you the best part of my country and give you a little advise on which place to visit. Wonderful Indonesia!

Komodo – A Long Overdue Post

Komodo – A Long Overdue Post

When I went to Labuan Bajo, I made a promise to myself that I will write about this place on my blog. This place deserve all the rave! It is GORGEOUS!!! But being a professional procrastinator that I am, sampe sekarang, udah hampir 2 tahun (Maret 2017 bakal genap 2 tahun) sejak gue kesana, masih belom jadi-jadi nulis.

So, here it is, my Labuan Bajo story.

I went to Labuan Bajo for my birthday getaway on 2015, it was one of the monumental birthday because I finally hit the 3-0! Hahahahahaha. It was not a hard decision for me to pick Labuan Bajo / Komodo because I’ve heard and seen some pictures and they are amazing! A bit expensive, yes. But it’s my 30th birthday! A girl can spend a bit on her birtday, no? *grin*

Anyways, earlier that year I went to Maratua using the help of Kakaban Trip and for my Labuan Bajo / Komodo trip, I decided to use Kakaban (AGAIN!) because their service is good, in my opinion and sine I don’t exacty have plenty of time to arrange for the accomodations and bookings etc, their service helps A LOT! Back then there was no direct flight to Labuan Bajo (thanks to Garuda Indonesia, we can fly directly to Labuan Bajo now!), so I took a flight to Bali, spent a few days there waiting for my friend who will come with me to Labuan Bajo as well. Then, we took a flight from Bali to Labuan Bajo by Wings Air ATR plane and it only took us an hour or so. Few minutes before we land in Labuan Bajo, the pilot took few minutes to circle around the area and showcase the beauty on the islands from up above. Instant goosebumps! I can believe I’ll be seeing this amazing place up close. As soon as we landed, the first thing we notice is the airport. It is brand new! Some parts were still under finishing work. Most of the people in the plane are foreigners and few local people like us.

We took our luggage, call the local team from Kakaban Trip and without any problem we’re in a car on our way to the port. On the way to the port, we pick up one more guy who will be joining our 3D2N LoB (Live on Board) around the islands.

My apologies for missing the name of the port and the boat that took us *facepalm* but I have a picture of the boat here so you’l have an idea of how it looks like.

The boat only have 2 rooms, hence, 4 guest max capacity. There’s a bathroom (limited fresh water supply of course), AC (so you’ll sleep comfortably at night), and sundeck. The cook is AMAZING! I am not sure if we were too tired and hungry from all the trekking, swimming and snorkeling but the food is damn good! So, yeah. Off we go!

First stop: Kanawa Island

Kanawa island has its own accomodation and restaurants but we stop by the island for a short trekking and snorkeling. Oh I must warn you, the word gorgeous, beautiful and amazing will casually drop here and there often because I just can’t find a better word t describe it.

From the jetty, we went to the right side of the island and snorkel. Plenty of big coral table, clear clear water, school of small fishes, and tons of star fishes.

After snorkeling, we took a short hike to a hill near the accomodation area. The view is breath taking!

But we cannot stay there for too long, since we need to reach the bay where we will moor and stay overnight. Another nice surprise from Kanawa, when we walk back to our boat, on the jetty we saw few baby black tip sharks! My first shark encounter!

Second stop: Gili Laba

Arrived at Gili Laba when it’s almost dark. The boat moored there with a few more boats. Had dinner and when the boats started to turn off their lamps, the beautiful sky start to reveal itself. It’s the milky way! The night sky was AMAZIIIIINNNNGGG!!! I spent few hours just laying on the sundeck and stargazing. Too bad my camera cannot capture the beautiful milky way. Well, can’t stay up for too late because we need to wake up early for trekking to the tip of Gili Laba.

When we woke up in the morning, we get to see the Gili Laba more clearly. Boy, that’s a steep and high hill! Are we really going to hike that? We (my friend and I)were a bit slow but there’s gonna be a cold day in hell before we give up. Finally reach the top and the view is just gorgeous! The sun, the landscape, the color of the sea, everything is just perfect.

After the sunrise at Gili Laba, on our way to the next spot, we passed by this amazing creature! I spotted manta ray! Too bad it moves too fast, we couldn’t stop and chase it.

I’ll try to catch a swim or dive with you someday, manta! *wink*

Third stop: Taka Makassar

We went to another snorkeling spot, a beautiful one if I may add! Then we off to Taka Makassar. It is a small white sandy island. It is impossible to take a bad picture there.

Yours trully and her birthday gift, clear blue sky, clear 50 shades of blue water and white-pinkish sand. I am a happy girl!

Fourth stop: Pink Beach

Then off we go to the infamous Pink Beach on Komodo Island.

First thing we notice was the pinky sand which is really beautiful! Since it’ been a quite tiring day, we spent our time there by snorkeling and reading book by the beach.

Close up of the pinky sand. If i am not mistaken, the pinky color come from the dead corals that’ naturally crushed down to small parts and mixed with the sand. Errrr, i might be wrong though, feel free to google it yourself. But it is so pretty!

Fifth stop: Desa Komodo and some bay where the bats nest (sorry i forgot the name!)

Since it starts raining, we pack up and enroute to the spot where we will spend the night. Aaaaaak, I forgot the name of the place but it involves some bats. Hahahhahahahhaha, we moor near a place where the bats (kalong) nests, juts accross from Desa Komodo. We actualy stop by at Desa Komodo and take a look at the villagers ther. The children are very curious and adorable!

We stayed overnight there and since it was a looooong and tiring day, got no issue sleeping at all. My reward was when I opened my door in the morning and found this! A girl can get use to view like this everyday. Right?

Sixth stop: Padar Island

Off we go to the infamous Padar Island. The island is famous for its three shores pictures but unfortunately due to our laziness and unfit condition (we need to go to the gym more often!) we only get to see 2 out of 3 shores of the island. Not to mention the guide took the wrong turn at first and go to the right while the 3 shores are at the left.

Eve though we made the wrong turn, it is still GOOOOOOORGEOOOOUUUSSS!!!!

While the other guy continue to the left and trying to get the 3 shores picture, my friend and i decided to go down and swim! The day was hot AF! The corals in Padar are gorgeous too! Healthy, dense and lots and lots of fishes.

Seventh stop: Rinca Island

Our trip to Komodo National Park will be incomplete wthout paying visit to the infamous komodo dragon. Out of plenty islands in Komodo National Park area, there are only 2 islands which inhabited by the komodo dragon, Komodo Island itself and Rinca Island. There are park rangers in these islands, so you don’t need to worry aboout this dangerous predator as long as you listen to your park ranger’s advise. Play smart ass and you will endanger your self and the park ranger’s life as well. A bit selfish and reckless, yes? So, please listed to them carefully and respect the environment. FYI if you got bit by these komodo dragon, the closest available vaccine is in Bali and if you do not get treated within 24 hours, you’ll have to bid farewell to your mortal life. Soooooo, just listen to the park ranger, they’re trying to do their job and keep you alive.

Our entrance is through Loh Buaya, and as we enter the park we found this big billboard. The rangers have a unique sense of humour too! Hahahahahahahaha..

Entrance fee for domestic and foreign tourist are significantly different. Locals are charged IDR 5,000 while foreigner are charged IDR 250,000 or IDR 500,000 (can’t remember for sure, sorry) but it is extremely different. I mean, as locals, as long as they use the fund to upkeep the park, I don’t mind paying like IDR 100,000 or IDR 150,000 as an entrance fee. I mean, whoever decided to visit this island, has prepared and spent not a small amount of money, so additional IDR 100k or so wont kill us. But as we filled in the guest book, almost ALL of the guests are foreigner anyways. Maybe more than 85% of the guests.

So, after you paid the entrance fee, you get to choose the tracks for trekking in the park. We chose the medium track because we’ll get the sea view which the short track doesn’t have.

We happen to reach the park when it is time for these creatures to chill and have their snacks.

There you go, the infamous komodo dragon chilling under the shades.

Somehow I believe that the sun shines a bit brighter in these islands. It was HOT as fuck! But the view worth every sweat shed during the trekking. I mean come ooooon, look at these greeneries and clear blue sky. You can’t be in a bad mood with such a good weather, right?

And finally, before the end of our trekking, yours trully have a chance to take a picture with Mr Komodo Dragon himself!

This is the kind of tan you’ll get after 3 days being under Komodo National Park sun. I reapply my sunblock religiously, fyi. I didn’t get any suburn in the result but those tan is inevitable and I LOVE IT! Hahahahhahahahhahaha..

And that is how we end our visit to Rinca Island.

Oh btw, be careful. Because the island is not only home to deadly komodo dragon only, it is also a corrocodile area. *wink* Hahahahhahahahhaha.. But we made it out in one piece! So I guess its kinda safe. Hahahhahahahhahaha..

After Rinca, we made a short stop at Alor island, nothing really special there underwater wise but the guy we’re travelling with (he’s a big fan of trekking), took a hike on the hills and the view is really nice.

We sailed back to Labuan Bajo, check in to our hotel, a nice four star hotel where we finally can take a proper shower and hair wash after few days. Off to dinner and sleep the nght away. Oh, forgot to mention, we also take a sip on the local liquor, can’t remember the name (AGAIN, Frieska? Really?). That’s what 1.5 years delay do to your memory. Sorry.

Bought some souvenirs at the shop in front of the airport then off we go! Fly back to Bali.

Our Komodo trip might be over that day, but even after 1.5 years, the beauty lingers on my mind. Hope that I will be back someday and dive there (sincce now I already have my diving license!).

After my trip to Komodo, all I can think of is that heaven should at least look like this and better, or I will be disappointed (assuming I am going to heaven, of course, hahahhahahhaa).

boat
The boat
desa-komodo-kids
Kids from Desa Komodo
gili-laba-heavenly-view
Heavenly view from GIli Laba
gili-laba-overview
That’s where we spent the night in Gili Laba
kalong-sunrise
A girl can get use to waking up to this kinda view
kanawa-baby-black-tip
Baby black tip shark at Kanawa Island
kanawa-beach
Kanawa Island
kanawa-underwater
Coral tables at Kanawa
kanawa-uphill
Up hill Kanawa Island
manta-shade
A glimpse of the mighty manta ray
padar-shores
glorious padar island
padar-underwater
Padar Underwater
pink-beach-underwater
Snorkelling at Pink Beach
pink-beach-upclose
It really is pink!
rinca-crocodile-area
Loh Buaya – crocodile area
rinca-exit
Exiting Rinca Island
rinca-komodo-chilling
Komodo chilling under the shade
rinca-komodo-poster
Komodo billboard
rinca-loh-buaya-trails
Loh BUaya Walking Trails
rinca-prak-ranger
Park ranger
rinca-yours-trully-and-mr-komodo
yours trully & mr Komodo
taka-makassar
Taka Makassar

 

Menjadi Dewasa, Pilihan dan Bahagia

Oh boy, here we go again.

Hope anyone (not much i guess) reading this blog have not grew tired of my writings. Days to year end always somehow get to my nerves. Feeling self conscious about the current year and anxious about next year.
I have done the annual review thingy last year and i wont bore anyone and myself by writing the same thing this year. However, this year end will be kinda special as this will be my last year as a twenty something woman. Thirties, am coming soon!!!!

Daaaaaayyyymmmmm, i don’t know why but my breathing feels like heavier. Ah, mungkin bener kata orang kalo tambahan umur emang bikin perasaan tambah sensitif but am pretty damn sure that it’s just my imagination.

So, growing up and choices.

Some people are blessed with many choices since they were very young. The selections of toys to play with, dresses to wear, holiday destinations to choose, etc. When you were very young, these choices are simply choices. Don’t need to be super serious about it because whatever that you choose will not significantly impacting your or others and you wont held accountable for the choices that you made when you were young.

The case is very much different for some other. Instead of selection of toys to play with, they need to create something to play with. Holiday destination is pretty much home or rumah nenek. The options are very limited. Hence, not much of deliberating and decision making process to be done. If there is a decision making process, as i said earlier, they’re just kids.

As they grow up, decision making is getting more complicated. No one is preparing you for this situation before. Just like life it just happen. Mulai dari milih jurusan jaman kuliah. Some get to choose the major that they are passionate about (this is not eady either, mind you) while some others have to choose something “realistic”. Realistic in a way that it will get you job which will pay the bill as soon as you graduate uni, the tuition fee is something that is acceptable for the family and stuffs. Ah, why all the sudden we have to face this complicated decision making process? Not to mention the “encouragement” from your family to do what’s right. Oh well, that just add up one more ingredient to an already complicated dish.

You have made your decision for your major in university. Then life happens. You have more choices in front of you and the hard part is, you are held accountable for every decision made in your life. It wont get easier as you have to consider and weigh in more factors in the decision making process. Family, friends, opinion of society, your significant other (if any, this is purely optional! hahahahahahahhaa), and many more. Then the choices you made is no longer yours and yours only. It becomes something forged by people around you and there is a huge possibility that you are unhappy about it. Unfortunately you are an adult now and the decisions made in your life are somehow significantly impacting others too. Then you start blaming others for your unhappiness.
The most difficult thing about growing up in my opinion is making choices and stand by it during good and bad times. Again, in my opinion, you can only do that and be happy about it if the choices are purely yours. No one is pushing you, telling you or putting words in your mouth.

Menurut saya, seburuk apapun pilihan yang dibuat seorang manusia, waktu itulah dia bisa belajar. Belajar soal dirinya sendiri dan belajar soal apa yang penting buatnya.

Few weeks ago, a friend of mine post something in his instagram on his daughter’s birthday. Kata-katanya bener-bener bermakna banget buat saya and it brought tears to my eyes reading it. Ini caption dari instagram nya @reza_imran buat ulangtahun kedua Binar. Gw quote disini gapapa yah Ca, because i do hope that some young parents out there will be inspired by your writing.

quote
Selamat 2 tahun Binar Ayu.
2 tahun selamat sudah.
Terimakasih untuk kesehatan dan semua berkah muliamu.

Terus berkembang dan berkembang maju terus bersama jaman.
Berbuatlah salah selama itu membuatmu belajar, jangan menyakiti orang lain.

Seberapapun salahmu, kami ada disini kalau kamu rindu kami.

Ndak usah mikir bahagiain orangtuamu, itu bukan tugasmu.
Yang penting melihat kamu jadi dirimu sendiri adalah kebahagiaan kami.

Bebaslah nak. Ini duniamu, punyamu bukan punya kami.
Merdekalah dan cari kebahagiaanmu sendiri.

Semoga 1 tahun yang lalu meryakan di negeri orang dan tahun ke 2 ini dirayakan di 2 negara orang dalam 1 hari menjadi doa kami supaya kamu memiliki mimpi yang luas sak luas-luasnya.
Hal-hal dunia kami berikan untuk kamu pelajari dan kembangkan, bukan sombongkan.

We love you from the heart.
Tuhan memberkati perkembanganmu.
unquote

Menurut saya ini perwujudan menjadi dewasa. Setiap orang berhak mengambil keputusannya sendiri dan berbahagia dengan itu. Walaupun itu anak sendiri. Dia bukan barang yang jadi hak milik orang tua nya. Bahagia itu milik setiap individu. Menggantungkannya kepada orang lain hanya akan membuat kita jadi lebih vulnerable and orang lain itu jadi terbeban.

Bahagia saya milik saya sendiri.
Itu yang saya pelajari di umur yang sudah mau 30 ini.
Right or wrong, whatever decisions i made is mine and its my life.
I’ll let you live with yours and please let me be with mine.

Most of all am just glad that i did it my way.

*Frank Sinatra’s My Way playing on the loop*

Have a good life!

XOXO,
Frieska

Do I Know Myself That Well?

First thing popped in my head: NO I DON’T!!! Hahahahhahahahahahhahahaha..

well, i do know that i am short tempered. Patience is just not one of my virtues.

but this afternoon when i drop by Periplus in Lotte Shopping Avenue, i saw this one interesting book. Well actually the idea of the book is the catchy part.

it’s more of a work book. Semacam LKS jaman sekolah dulu. Buku itu isinya cuma pertanyaan-pertanyaan dan blank spaces buat jawaban. Some of the questions are just THAT personal or disturbing. If it is a person, try to imagine the most “kay poh” person you’ve ever met, and multiply that by a thousand. Hahahahahahhahahahahhahaha.

as i gone through the pages, i begin to question myself. Do i know myself this well? if i bought the book, can i honestly fill in all of the questions? A friend of mine told me that i am in denial most of the time as i refuse to give her a confession that i am an intimidating, harsh and dirty minded woman. Hahahahhahahahahhahahahaha.

maybe if i bought the book i will know myself better (through many sharp and carefully crafted questions). what i really am and how honest i could be to myself.

but i didn’t. was i on budget? yes, that cold be it. or i just have too many unread books on hand at the moment.

OR maybe i am just not ready to meet that cold hard bitch called reality just yet. i’m always grateful that i am a forgetful person and going through that question list may bring back some unwanted memories.

 

so for now, for my own peace of mind, let’s not rock the boat. 🙂

 

Cheers!

Frieska

Cuti Bersama atau Dipaksa Cuti Sama-sama?

Tahun ini bahagia sebenernya ngeliat hari libur yang bertaburan dimana-mana. Sebagai pendukung liburan, saya excited dong buat langsung liat-liat tujuan liburan yang seru.

Entah kenapa waktu ngeliat kalender cuti bersama yang di publish di http://www.setkab.go.id ini, saya merasa agak terusik.

 20130822-cuti libur 2014

 cuti bersama pas idul fitri nya panjang sekaliiiiiii!!!! buat saya yang muslim dan emang harus mudik sih ya udah lah yaaaa.. emang harus ngambil cuti juga. Tapi buat orang-orang yang nggak harus libur panjang berlebihan pas idul fitri, ini mungkin akan agak mengganggu. Cuti bersama artinya kita semua “dipaksa” buat ngambil cuti butuh atau nggak dan di kantor saya cuti bersama itu motong jatah cuti tahunannya karyawan. Gimana kalo orang-orang yang ngerasa nggak harus cuti terlalu panjang pas idul fitri itu udah punya rencana buat liburan di hari yang lain (atau di hari besar agama mereka sendri-sendiri, misalnya. 

saya nggak tau apakah ini cuma celah buat PNS dapet libur lebih panjang dan mencegah harpitnas or whatever. Tapi entah kenapa kesan pertama yang saya dapet adalah umat muslim di negara ini benar-benar dimanjakan. Spoiled brat. Saya nggak merasa butuh dimajain kaya begini. Saya pernah nyoba tinggal cuma 1 bulan di Singapore dimana muslim itu minoritas dan saya ngerasain harus sholat di tangga darurat karena di bangunan tempat kantor saya nggak ada mushalla nya. Buat orang yang seumur hidupnya tinggal di Indonesia, it was a huge shock for me.

Seingat saya negara ini bukan negara Islam kan? Lalu kenapa nggak bisa diperlakukan sama? Apakah ketika kita kaum mayoritas, lantas kita jadi berhak diperlakukan lebih istimewa atau menuntut untuk diperlakukan istimewa? Entah kenapa toleransi ini rasanya semakin menipis atau malah sudah hilang?

Mungkin hal-hal seperti ini jadi kurang relevan ketika pergaulan sekolah atau kantor isinya adalah teman-teman sesama muslim, tapi buat saya yang di kantor banyak non muslim nya, hal-hal seperti ini jadi lebih relevan dan sangat mengganggu. Saya merasa seakan-akan mereka melihat dengan wajah bertanya-tanya “Kenapa sih gue dipaksa cuti pas lebaran? Kenapa ga cutinya dibikin panjang pas natalan? atau galungan? atau waisak?”. Mungkin saya yang terlalu sensitif, tapi saya benar-benar berharap semangat toleransi beragama itu bisa kembali tanpa ada perlakuan super istimewa.

 

well, that’s just me.. you can beg to differ. be my guest.. 🙂

 

Annual Review

Harus banget yang judulnya “Annual Review”. For those who are not familiar with the terms, in banking industry, we are usually reviewing the client and banking facility provided to the client at least once a year and we call it annual review. During the process, you will have to assess whether this client is still worthy and eligible to renew the banking facility for another year or should we terminate the facility? or restructure the facility? Yaaaah, lebih kurang itulah annual review. I think it is about the right time for me to perform annual review of my life as we are approaching year end (in couple of days we will be in 2014, people!!!!) and in few months time i will be 29!
So, let’s do the review! but instead of airing all of my dirty laundry here, i will just post the executive summary which comprise of the summary of the whole annual review memo. Let’s see what have i done this year and should i put additional covenant for myself next year?
Here we go..

….
…..
……
…….
……..

ok, come to think of it, there are several things i’m proud about this year and some other things i am not so proud about and no, i’m not gonna write it down here.
i have mentally review the whole year just now and overall, this has been a fun year!
i may not accomplish as much as i expect myself to, but i will try to be easy on myself now.
my whole life i have been the ungrateful bitch who wants more and more and more in life. I want one thing and then another thing and the list goes on.
I forget to enjoy life, the simple things in life. but this year, i have successfully having fun.
hahahahahhahahahahahahahhahahaha, sounds pathetic, eh? i have to put having fun as one of my covenant in life.

i don’t give a shit to what people think and just go with it. Have the “3F Rule” >>> “if you aren’t fucking me, feeding me or financing me, then your opinions don’t really matter. so go and fuck yourself”. Good one, eh? Based on that rule, i don’t have too many opinion to care about 🙂

So, next year, what are the new covenants?
Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm…
aaaaapaaaaa yaaaaah???

ah, books. I need to start reading more books.
this year is buying books year but i don’t know why i have not read most of them. Not reading enough book makes me feel stupid and i hate stupidity.
so, brain needs to be upgraded soon!

grow a plant!
just bought a lavender seed and the pot few days a go. I honestly am a terrible gardener but let see if i can grow this flower and there will be another living creature in my room next year.

travelling more!
i have 2 destinations in mind right now, Phuket in March and Labuan Bajo in May / June. Hopefully everything will go as planned (not that i have a thorough plan at this moment, hahahahahahhahahhahaha)

i want to learn how to dive!
if possible before my Labuan Bajo plan but after that sounds ok too.

career upgrade!
hell yeah! hope i’ll book some big deals next year (fingers crossed).

think that’s about it. i only have 12 months next year and have some impromptu things done is better than not being able to accomplish things i have planned.
so, that’s all. Hope i won’t breach any covenants next year and remember to have fun along the way.

Have you reviewed your life? if you haven’t, maybe it is a good idea to start reviewing and if you have, hope you had a wonderful time this year and even better time next year.

see you next year, people!

xoxo,
Frieska

4 years (and going??)

Setelah proses rekrutmen yang cuma sekitar 2 mingguan, akhirnya gue diterima sebgai MDP (Management Development Program) Bank NISP (jaman itu namanya masih Bank NISP, belom jadi OCBC NISP). My God!!!!! Gue jadi banker????? Sumpah demi apa nggak pernah kepikiran buat jadi banker. Emang sih kuliahnya di Ekonomi. Tapi…….. kuliah juga banyakan titip absen nya. Di kampus juga jarang. Bisa lulus 3 tahun 9 bulan juga bukan gara-gara gue pinter banget, tapi cuma biar nyokap ga perlu bayar uang kulih mahal-mahal lagi dan biar gue bisa cepetan kerja dan nggak jadi beban. Dulu kepikirannya gue bakal kerja di media. Entah itu nerusin di broadcasting atau shift ke printed media atau jadi marketing communication lah. Tapi jadi banker yang ngurusin kredit dan sebagainya itu sama sekali nggak pernah terlintas di pikiran gue. Tru kalo ga kepikiran gimana ceritnya bisa keterima?

Semuanya berawal dari ajakan temen-temen kuliah yang ngajakin ke job fair. Well, iseng-iseng ya boleh lah dicoba. Pengen tau aja gimana rasanya cari kerja beneran dengan proses interview yang serius dan baju kantoran. Yaaaaaah begitu lah.. Dengan bekal  fotokopi ijazah yang dilegalisir dan sebenel dokumen-dokumen pendukung, hadir lah gue di job fair di GOR Jatidii Semarang waktu itu. Sampe disana, liat-liat, muter-muter, and after a while, belom ada satu pun lamaran yang gue masukin. Kenapa? Ga tau. Kayanya nggak ada yang menarik buat gue waktu itu. Serius banget semuanya! Hahahahhahahhahahahahahaha. Akhirya ngikut aja ama temen-temen yang lain. Daripada nggak ada sama sekali Masukin ke booth nya Bank NISP. Eeeeeeh, lolos seleksi administrasi, trus test tetulis. Eeeeeeh, test tetulis kok ya lulus lagi. Focus Group Discussion, English test, interview tahap 1, lulus semua!!!! Padahal ga niat loh. Waktu diminta buat presentasi soal latest economy condition, gw present soal sub prime mortgage, soalnya lagi hot-hot nya waktu itu. Thanks to internet and google, i made it! Tapi setelah lulus semua test itu, i get to the point where i have to rethink everything. Do i really want to work in a bank???? seriously? I don’t know. Tapi yang gue tau waktu itu, gue ngerasa udah mentok di Semarang. I need something new. After lots of rethinking process and discussion with my mother, i finally decided that i’ll take it. Interview ke 2 sama perwakilan kantor pusat nya Bank NISP. Pertanyaannya ya ga jauh-jauh dari apa gue yakin mau shift ke bank setelah dari broadcasting, bisa nggak menyesuaikan dengan cara kerja dan berpakaian di bank yang beda banget ama radio, etc etc yang jawabannya adalah mau nggak mau harus bisa! Karena gue udah memutuskan to give it a shot. So that’s it. Medical check up lolos juga. Gue dinyatakan diterima dan harus ada di Jakarta hari Senin nya soalnya kelas MDP nya udah harus mulai. Waktu itu gue menulis resignation letter gue yang pertama dan effective immediately. Thanks to Reza dan Mas Aam yang sangat permisif waktu itu dan ngasi ijin gue buat resign dalam minggu itu juga. Hari Jumat siaran terakhir. Sedih.. Sedih bangeeeeeet.. But i just have to take it and move on. Hari Sabtu nya masih harus nge MC di acara pensi dan baru bisa berangkat ke Jakarta malem nya. Hari Minggu pagi sampe di stasiun Gambir Jakarta. Disambut oleh Monas dan sinar matahari pagi Jakarta. Everything is just beautiful and full of hope. Hope. Yes, that is all i have at that time.

Senin pagi, 10 November 2008.

My first day as an aspiring banker. I met 9 other aspiring banker who will share the same room, laugh, tears and sweat with me at least for the next 8 months of my life. They are all different but at that day, i get the impression that they are all ready to be a banker. Apparently i was wrong. They are just as clueless as i am but we are just that good at faking it. Hhahahahahhahahahhahahahahhahahahha. Ricky, Fery, Vina, Ully, Asti, Nova, Deasy, Lani and Nalya. Apparently after 8 months of training, hanging out, and including 4 unforgettable outbound days, we are now more like a family.

By the time the 8 months of training i over, there is only 8 of us left without Asti and Ricky.

When the training is over, it is time to get out of the cocoon and experience the real life. Gue ditempatin di Credit Analyst di Corporate Banking. Reaksi pertama gue adalah: WHAAAAAAAT?????? Credit Analyst???????? Gue????????? Ada yang salah nih kayanya.. Hahahahhahahahhahahaha. Gue yang selama training anti abis sama yang namanya kredit, ditempatin di Credit Analyst. Kayany gw semacam dikutuk Setan Kredit. Hahahhahahhahahahhahahaha.

Gue beruntung ditempatin di Corporate Banking dengan atasan-atasan yang sangat membantu proses belajar gue. Gue ga akan pernah lupa di coaching Pak Louis Sudarmana who was the Corporate Banking Director at that time just after several weeks works as Credit Analyst. Michael Jusanti yang nggak bosen-bosen nya nge drill gue soal cara nulis proposal yang bagus. Pak Heriyanto Lee yang selalu available buat diajak diskusi dan dengan tabah ngejawab-jawabin semua pertanyaan gue dari yang cerdas sampe yang sangat bodoh soal kredit. Pak Sani Effendy yang mengajarkan gue gimana cara nya membuat memo yang thorough dengan semua risk and mitigation nya. Boss Heryanto Ali yang ngajarin gue banyaaaaaaak banget!!! Dan masih banyak banget orang-orang yang gue temui sepanjang karier gue yang baru 4 tahun sebagai banker ini yang udah ngajarin gue banyak hal.

Gue bersyukur ketemu sama orang-orang baik (ataupun yang nggak terlalu baik) karena at the end of the day, mereka selalu memberi pelajaran berharga buat gue.

4 tahun kemudian di tanggal 10 November 2012. Gue udah nggak di OCBC NISP lagi. Sekarang gue di Bank DBS Indonesia (masih punya nya Singapore juga sih). Tapi gue ga akan lupa bahwa OCBC NISP adalah tempat gue mengawali semuanya. Mungkin nanti gue akan balik ke sana lagi?? Who knows??

Setelah 4 tahun, ternyata gue menikmati kerjaan gue. Jadi banker itu banyak belajarnya. Belajar ngehadapin orang-orang yang berbeda. Belajar industri yang beda-beda. Belajar soal banking nya sendiri. Belajar soal hidup. Semuanya deh.

I am glad that 4 years a go i made the right decision to be a banker. Ini baru 4 tahun, gue berharap bakal punya karier yang panjang di dunia perbankan. Hopefully i can make it to another 4 years and another 4 years and more???? I don’t know for how long. I’ll keep you guys posted. 😉

Happy 4th anniversary my fellow MDP3!!!!! We are one of the best MDP batch, right??? 😀

Keep up the good work and see you guys on top one day.. (tsaaaaaaaah, bahasa gueeeeee!!! hahahahahahhaa)

XOXO,

Frieska